“Het wekt mijn verbazing dat nog niet alle zorginstellingen zijn aangesloten bij Z-CERT, na de hack bij het Groene Hart Ziekenhuis, wat toch een ‘no-regret’ maatregel lijkt.”

Erik Gerritsen,

secretaris-generaal, ministerie van VWS

“Het lastige van technologische ontwikkelingen zoals blockchain en toepassingen in cyber security is dat we erop moeten vertrouwen dat het werkt, zonder dat we goed begrijpen hóe het werkt.”

Bianka Mennema,

lid raad van bestuur Bravis Ziekenhuis

“Het is toch raar dat we nauwelijks informatie van patiënten gebruiken. Chronische patiënten hebben de beste informatie en dat gebruiken we nu niet.”

John Taks,

voorzitter raad van bestuur Diakonessenhuis

“Je zou willen dat arts en patiënt toegang hebben tot dezelfde informatie.”

Olivier Gerrits,

directeur zorginkoop Zilveren Kruis

“We hebben net een nieuw voedingsconcept, waarin ook de vraag van patiënten is meegenomen. Dokters, diëtisten en fysiotherapeuten zijn erbij betrokken. Ik vind het heel goed dat ze dit zo integraal hebben aangepakt.”

Anita Wydoodt,

lid raad van bestuur Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis

“Inmiddels zou iedereen toch moeten weten wat gezonde voeding is? En toch veranderen mensen niet. De focus moet dus vooral liggen op het beïnvloeden van gedrag.”

Michel Galjee,

voorzitter raad van bestuur Gelre Ziekenhuizen

“Gezonde en lekkere voeding in het ziekenhuis is niet alleen belangrijk voor patiënten, maar ook en misschien wel vooral voor medewerkers. Zij eten er elke dag, vaak jarenlang.”

Teun Verheij,

algemeen directeur Albron

“We moeten echt investeren in de gezondheid van onze medewerkers. Personeel gezond houden wordt een belangrijke focus voor ziekenhuizen.”

Carina Hilders,

directievoorzitter RDGG stichting Reinier Haga Groep

“Voeding is een ziekmaker en kan ook een gezondmaker zijn.”

Michael Rutgers,

bestuurder en algemeen directeur Longfonds

“Als sector sluiten we in oktober de Green Deal, die ook gaat over het bijdragen aan gezondheidsbevorderende maatregelen. Zoals gezonde voeding, niet roken, meer bewegen. Het houdt ons als sector dus zeker bezig.”

Gita Gallé,

voorzitter raad van bestuur Deventer Ziekenhuis

“De meeste ziekenhuizen hebben hun eigen voedingsdienst en centrale keuken. Eigenlijk wel apart dat ze allemaal zelf het wiel uitvinden, terwijl het bij de meeste organisaties buiten de zorg inmiddels gebruikelijk is om dit uit te besteden."

Geert van de Laar,

CEO Facilicom

“In Finland is er een initiatief om de hele bevolking uit te nodigen om te leren over artificial intelligence. Dat zou ook een interessant idee zijn voor Nederland.”

Els Nieveen van Dijkum,

chirurg en CMIO Amsterdam UMC

“Er zijn in Nederland zeker goede toepassingen van robotica, zoals een project in Venlo waarin mensen met Korsakov interactie hebben met een robot en daardoor thuis kunnen blijven wonen. Het vraagt wel lef in je zorgorganisatie om deze projecten op te zoeken en in te voeren, want verpleegkundigen en behandelaars blijken vaak de grootste tegenstanders.”

Jan-Luuk de Groot,

directeur Kwaliteit & Innovatie bij VGZ