Big Data excursie

Virtual reality, mixed reality, natural language processing, big data analytics… het zijn veelbelovende ontwikkelingen die extra krachtig worden als ze worden gecombineerd. Dat wordt duidelijk uit het college van Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Artificial Intelligence aan JADS.

Mens en machine

Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is een samenwerkingsverband tussen de TU Eindhoven en de Tilburg University. JADS (www.jads.nl) richt zich op onderzoek, onderwijs en samenwerking met bedrijven op data science & entrepreneurship.

JADS is ondergebracht in Mariënburg in Den Bosch, waar de verschillende partijen nauw met elkaar samenwerken. Louwerse vertelt daarnaast over een samenwerkingsverband in Tilburg, Mind Labs (www.mind-labs.eu). Hierin staat menselijke interactie met technologie centraal.

Hype of meerwaarde

Data science heeft veel potentie voor de zorg, vertelt Louwerse. “Maar er ligt ook een potentieel gevaar. Bij sterke algoritmes om big data te analyseren kan een situatie ontstaan waarbij het algoritme voorspelt, maar waarbij de verklaring van de uitkomsten vergeten wordt.

Avatars voor de zorg

Hij noemt een aantal samenwerkingsverbanden waarin Tilburg University de ontwikkeling en inzet van technologie onderzoekt, zoals Campione (over de effecten van verschillende manieren van trainen) en VIBE (Virtual humans In the Brabant Economy, dat zich toelegt op het ontwikkelen van virtuele mensen voor training in de zorg).

Google en JADS

Hoe onderscheidt het JADS zich van mondiale partijen als Google en Microsoft? “Wij concurreren niet, dat kunnen we niet en willen we niet. Maar we proberen wel bij te blijven in de kennisontwikkeling. We kijken naar nieuwe inzichten, nieuwe niches, werken interdisciplinair en zetten vakinhoudelijk specialisten in.

"Als we artificial intelligence niet meer begrijpen, dan wordt het gevaarlijk."

Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Artificial Intelligence aan JADS

We werken bovendien samen met andere kennisinstellingen, de overheid, bedrijven en ziekenhuizen. Zo leren we en begrijpen we meer. Het is belangrijk dat je het zelf blijft begrijpen, want zodra we artificial intelligence niet meer begrijpen wordt het gevaarlijk.”